Tradities en Cultuur



13 – Ceng Beng – grafschoonmaakdag

Deze gebeurtenis staat in Indonesië bekend als Ceng Beng. Het is de in Indonesië geromaniseerde Hokkian/Fujian- uitspraak van Qing Ming. Ceng betekent schoon, Beng betekent helder, stralend

Op deze dag bezoeken gezinnen de graven van hun voorouders en familieleden. De graven worden schoongemaakt en het onkruid verwijderd. Rituele offeranders zoals kaarsen, wierook, Chinees offerpapier, eten en drinken worden gebracht ter nagedachtenis van de voorouders. Niet iedereen maakt voedsel klaar, sommigen houden het eenvoudig met alleen thee met zoetigheid.

Het is niet ongebruikelijk dat mensen voor deze speciale herdenking terugkeren naar hun geboorteplaats. Ceng Beng valt op 4 en 5 april, al laat de traditie toe dat deze rituelen tot 10 dagen voor die datum kunnen worden uitgevoerd. Velen gaan daarvoor vroeg in de morgen naar de begraafplaats om de drukte te vermijden.

Ketupat (rijstkoek gewikkeld in gevlochten kokosbladeren) en lepat ketan (koek van kleefrijst in kokosbladeren) worden vaak in verband gebracht met Ceng Beng. Terwijl gewacht wordt op de rituelen, eten de bezoekers van de begraafplaats vaak ketupat, waardoor het op een picnic lijkt.
Degenen die niet naar de begraafplaats kunnen gaan doen deze rituele offerandes soms thuis.

Christopher Ng, Juni 2017

 

Bronnen:

  • Tan, G.L. (1963): The Chinese of Sukabumi: a study of social and cultural accommodation, New York: Monograph Series
  • Wibisono, L., Northmore, M., Tjahyadi, R. And Jonatan, M. (eds.) (2012): Indonesian Chinese Peranakan: a cultural journey, Jakarta: Indonesian Cross-Cultural Society and Intisari