Tradities en Cultuur



11 – Het verlovingsritueel – Sang Jit (deel 2)

Textiel en sieraden werden vaak uitgewisseld gedurende het verlovingsritueel dat bekend staat als ‘Sang Jit’. Gegoede families boden aan de toekomstige bruidegom vaak een gordelriem van goud aan; andere families gaven een met kralen geborduurde versie met, afhankelijk van het budget, een gouden, een vergulde of zilveren gesp. In het algemeen waren deze gordelriemen ceremoniële voorwerpen die geen onderdeel waren van de dagelijkse kleding.

De afgebeelde gordelriem uit de collectie van het Peranakan Museum in Singapore is een dergelijk voorbeeld. De met kralen geborduurde gordelriem getuigt van vakmanschap in de stijl die geliefd was in Padang, West-Sumatra in de eerste decennia van de 20ste eeuw. Deze gordelriem is uniek omdat de datum ‘1912’ (mogelijk de huwelijksdatum) erin was geborduurd, evenals een naam ‘Kwe Eng Soen (waarschijnlijk de naam van de bruidegom, in Chinese karakters mogelijk geschreven als 郭永順).

In het kralenwerk was de datum geborduurd tussen twee Nederlandse vlaggen boven een lotus in Chinese stijl; de zaagtandranden die de gordelriem omzoomden waren waarschijnlijk geïnspireerd op motieven die te vinden zijn aan de rand van gebatikte ‘kain panjangs’. De afbeeldingen op deze gordelriem overschreden op deze wijze culturele grenzen, hetgeen in bepaalde opzichten een weergave is van het karakter van de Chinezen uit Indonesië. Overigens, de Chinese Volksrepubliek werd op 1 januari 1912 gesticht.

Christopher Ng, Maart 2017

 

Bronnen:

  • Cheah, H.F. (2010) Phoenix Rising: narratives in Nyonya beadwork from the Straits Settlements, Singapore NUS Press.
  • Eng-Lee, S.C. (1989) Festive Expressions: Nyonya beadwork and embroidery. Singapore: National Museum
  • Tan, G.L. (1963) The Chinese of Sukabumi: a study of social and cultural accommodation. New York: Monograph Series.