Tradities en Cultuur



2 – Sembahyang Tong Cu Pia

Sembahyang Tong Cu Pia – ook wel het Mooncake-festival – genoemd wordt gevierd op de 15de dag van de 8ste maand van de Chinese maankalender (ook bekend als pehgwe capgo). Die dag valt dit jaar op 8 september. Indonesische mooncakes (tong cu pia of kue bulan) verschillen wat vorm en vulling betreft geheel van de traditioneel Chinese versies. Indonesische tong cu pia’s zijn witachtige ronde koeken gemaakt van tarwemeel en gevuld met zoet vlees, melk, chocolade, kaas en zelfs met vruchten zoals durian en nangka (jackfruit). De ronde vorm van de tong cu pia’s symboliseert volkomenheid en eenheid,

Volgens een bekende legende zouden in het oude China gedurende de Yuandynastie in mooncakes geheime boodschappen zijn verstopt die vervolgens werden verspreid onder rebellen. Door deze mooncakes konden de rebellen de Mongolen ten val brengen waarna zij de Ming-dynastie stichtten.

Op de dag van Sembahyang Tong Cu Pia is het volle maan en schijnt hij het helderst. In het verleden geloofden oudere vrouwen dat jonge vrouwen hun gezichten in een kom water moesten wassen waarin de maan zich weerspiegelde. Zo zouden hun gezichten net zo rond en zo stralend en dus net zo mooi worden als de volle maan. Sommige vrouwen zouden zelfs buiten in het schijnsel van de maan offergaven maken van bloemen en schoonheidsmiddelen.

Christopher Ng, September 2014

 

Bronnen:

  • Tan, G.L. (1963) The Chinese of Sukabumi: a study of social and cultural accommodation, New York: Monograph Series.
  • Wibisono, L., Northmore, M., Tjahyadi, R. and Jonathan, M. (eds.) (2012): Indonesian Chinese Peranakan: a cultural journey, Jakarta: Indonesian Cross-Cultural Society and Intisari.