Mondelinge geschiedenis

Beeldmateriaal zoals foto’s, fotoalbums, tekeningen en films horen ook bij het erfgoed, evenals de mondelinge geschiedenis

Mondeling erfgoed

Een belangrijke aanvulling op de gangbare geschiedenis is het mondelinge erfgoed, de mondelinge geschiedenis of oral history. Het is een methode van wetenschappelijk onderzoek naar het verleden waarbij individuele herinneringen door middel van reeksen vraaggesprekken systematisch worden verzameld en vastgelegd. Delen van het verleden, waaronder het dagelijkse leven, die in de collectieve herinnering of in de gangbare geschiedschrijving niet belangrijk zijn gevonden, niet aan bod zijn gekomen, over het hoofd zijn gezien, zijn verdrongen of bewust buiten de boeken zijn gehouden, worden naar boven gehaald.

Met het Mondelinge Geschiedenis (Mongesch)-project verzamelt het CIHC actief het mondelinge erfgoed. De resultaten van het project Mongesch I zijn voor onderzoek beschikbaar in de Universitaire Bibliotheken in Leiden onder ‘Archives Chinese Indonesian Heritage Center’. Het project Mongesch II loopt tot eind 2025.
CIHC-Doelstellingen-3
CIHC-Mondelinge-Geschiedenis

Wat is erfgoed?

We gaan dieper in op de betekenis en waarde van erfgoed, zowel tastbaar als immaterieel. Er wordt uitgelegd hoe breed en waardevol dit is.

Verzamelen en vertellen

Verzamelen en vertellen waar we persoonlijke verhalen, tradities en bijdragen van historisch belangrijke personen en instituten samenbrengen en delen deze op inspirerende wijze met een breed publiek. Laat je verrassen door rubrieken als ‘Foto met Verhaal’, ‘Tradities & Cultuur’ en ‘Wie en Wat’.

Schenken

Schenken, hier moedigen we aan om erfgoed zoals foto’s of diploma’s te bewaren door ze te doneren aan ons of samenwerkende instituten. Zo blijft dit unieke erfgoed behouden en toegankelijk voor toekomstige generaties.Samen bouwen we aan een rijke, diverse en dynamische collectie die blijft groeien en ontwikkelen, zodat erfgoed niet alleen bewaard wordt, maar ook blijft leven.