Foto met Verhaal1 – Tenniskampioenschappen Indonesië 1957

Via Facebook kreeg ik bovenstaande foto, van een tenniskampioenschap in Indonesië. De foto is waarschijnlijk gemaakt in Semarang in 1957. Mijn moeder, Mevr. Kwee Tjoen An (Hilly Tjioe) staat hierop aan de rechterkant. Vanaf 1955 was zij vijf keer op rij kampioen op de Open Indonesische Tenniskampioenschappen in Semarang. Ikzelf ben daar als klein kind, geboren in 1951, ook een aantal keren bij geweest.

De foto was aanleiding om eens op zoek te gaan naar haar tennisverleden. Tenslotte verschenen er toen nog Nederlandse kranten in Indonesië. Deze kranten zijn door de Koninklijke Bibliotheek allemaal gescanned, en zijn via het internet te bekijken. In deze kranten kun je heel eenvoudig zoeken via http://kranten.kb.nl/search. Je kunt daar onder Verspreidingsgebied ‘Nederlands-Indië/Indonesië’ selecteren zodat je alleen die kranten doorzoekt. Ik zoek op “Kwee Tjoen An” omdat zij als getrouwde vrouw natuurlijk ingeschreven stond onder de naam van mijn vader. Ik krijg dan 35 resultaten, en selecteer een bericht uit het Algemeen Indisch Dagblad : de Preangerbode, van 25 april 1957. Op de pdf van de gehele krant met vier pagina’s staat op pagina 3 onderstaand bericht:

2016-05-01-17_04_18-Tennisk

De krant van die dag vermeldt niet alleen het weer in Bandung, maar ook het bezoek van Soekarno aan zijn zieke moeder, en de verdrinking van de 19-jarige Boy Hendrik Kofman in de Dago-rivier . De kranten van de Koninklijke Bibliotheek vormen een geweldige bron voor een onderzoek in je eigen verleden.

Juul de Moel-Nitisusanta, Juli 2012
(geboren als Lauw Siu Li, als kind van Louis Lauw, die in Indonesië zijn kweepang/adoptie-naam Kwee Tjoen An gebruikte, en in 1967 vanwege wettelijke regelingen de Indonesische familienaam Nitisusanta aannam)

Tenniskampioenschappen_Indo