Samenwerkende organisaties

Het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde (KITLV) heeft steeds wetenschappelijk onderzoek gecombineerd met het opbouwen van ‘s werelds beste bibliotheek en bijzondere collecties op het gebied van de voormalige koloniën Indonesië, Suriname en de Antillen.
Het collectiebeheer werd in 2014 overgedragen aan de bibliotheek van de Universiteit Leiden, het instituut heeft haar onderzoek vooral gericht op Zuidoost-Azië en de ‘Nederlandse’ Cariben.

De bibliotheek van Universiteit Bibliotheek Leiden (UBL)  bezit een zeer omvangrijke collectie van wetenschappelijke informatie, zowel op papier als in digitale vorm. Daarnaast biedt UBL toegang tot bijzondere collecties van internationale allure. Deze collecties ondersteunen onderzoekers en studenten in onderwijs en wetenschap. De Asian Library is kort geleden in gebruik genomen.

Het Museum Volkenkunde in Leiden is een museum over volken en culturen. In haar tentoonstellingen toont zij de enorme culturele diversiteit van de wereld aan de hand van voorwerpen en verhalen over universele menselijke thema’s zoals rouwen, vieren, versieren, bidden, enz. Het museum bezit een peranakan collectie.