Tradities en Cultuur



12 – Kue Ku – Schildpadkoekjes

Kue Ku is een Indonesische lekkernij die zijn oorsprong vindt in de provincie Fujian in China. Hokkiens kennen het als ‘ang ku kue / 紅龜粿’ wat rode schildpad koekjes betekent. Ook in Taiwan en in gemeenschappen van overzeese Chinezen in Zuidoost-Azië kom je deze lekkernij tegen.

Kue Ku heeft de vorm van een halve bol en is gemaakt van gemalen kleefrijst met een zoete vulling van fijngestampte taugé (kacang ijo) bonen. In tegenstelling tot de originele versie worden in de Chinees-Indonesische receptuur vaak kokosmelk en pandanblad toegevoegd. Voor de vorm – de rugschild van een schildpad – wordt een houten vorm gebruikt waardoor men deze lekkernij soms ook ‘kue kura-kura’ noemt; het Indonesische woord voor schildpad is ‘kura-kura’. Chinezen beschouwen de schildpad als een heilig dier dat een lang leven symboliseert. De grafheuvel van traditionele Chinese graven heeft vaak de vorm van de rugschild van een schildpad. Deze rugschilden worden soms gebruikt om de toekomst te voorspellen.

Volgens de traditie zijn deze koekjes rood gekleurd, soms zijn zij echter groen met een roze stipje. Op feestdagen worden zij gebruikt als een offer aan goden en voorouders. Een bijzondere feestdag om kue ku te offeren is de Dag van de God van de Hemel op de 9de dag van de eerste maanmaand; in 2017 viel deze op 5 februari. Verder wordt deze lekkernij ook gegeten bij bijzondere gelegenheden. Aan familieleden wordt zij gegeven op de dag wanneer gevierd wordt dat pasgeboren babies een maand oud zijn, ook worden zij geserveerd bij verjaardagen.

Christopher Ng, Mei 2017

 

Bronnen:

  • Tan, G.L. (1963) The Chinese of Sukabumi: a study of social and cultural accommodation.
    New York: Monograph Series.