Tradities en Cultuur24 – Kleding van de Chinese gemeenschap in Nederlands-Indië – 3/10

Timor 1870. KITLV 30524

Timor 1870. KITLV 30524. Zie volledige afbeelding onderaan

In de 19de eeuw bleef de ceremoniële kleding voor huwelijken en traditionele gelegenheden karakteristiek Chinees. Dergelijke kleding werd ook door Chinese mannen in officiële functies gedragen bij formele gelegenheden.

Mannen droegen dan de officiële Mantsjoe-kleding van de Qing-regering: een lange robe met lange mouwen. In die kleding waren verschillende symbolen verwerkt die verwezen naar de rang en de positie van de drager. Het meest in het oog springende symbool was het ‘Mandarijnen vierkant’ op de borst.

Een andere manier om de sociale positie aan te geven was het gebruik van kleurige hoedenknopen en veren. Pauwenveren werden bijvoorbeeld gewoonlijk gedragen door hoge ambtenaren.

Vrouwen droegen een jasje met wijde mouwen en een rok met plooien. Het jasje had aan de bovenkant vaak een ‘wolkenkraag’, een kleine cape met overlappende delen die over de schouders werd gedragen. Deze vrolijk gekleurde zijden gewaden hadden borduursels van uitgewerkte motieven, met zijden en gouden draden aangebracht.

Traditionele kleding van een vrouw, met een eenvoudige ‘wolkenkraag’ en die van een man zonder een ‘Mandarijnen vierkant’.  Timor 1870. KITLV 30524.
Traditionele kleding van een vrouw, met een eenvoudige ‘wolkenkraag’ en die van een man zonder een ‘Mandarijnen vierkant’.  Timor 1870. KITLV 30524.

Christopher Ng

December 2020

Dit artikel is onderdeel van een 10-delige series. Elke eerste dag van de maand zal er een nieuw artikel worden gepubliceerd, vanaf oktober 2020 tot juli 2021. De bibliografie van de volledige serie kan hier worden gevonden.