Tradities en Cultuur



32 – CHINESE FEESTDAGEN 1/6

Voorkant Kue ondé/rondé

TANG CE — WINTERZONNEWENDE

Voor wie de tradities volgt, zijn de zes belangrijkste Chinese feesten:

i. Winterzonnewende — Tang Ce
ii Chinees Nieuwjaar — Sin Cia
iii. Allerzielen — Ceng Beng
iv. Drakenbootfeest — Peh Cun
v. Geestenfeest — Cio Ko of Sembahyang Rebutan
vi. Maanfeest — Sembahyang Tong Cu Pia

Winterzonnewende, bekend als “Tang Ce”, valt op 21 of 22 december. Op deze dag worden
balletjes van kleefrijstmeel gegeten in een gembersiroop die “kue ondé/rondé” wordt genoemd, om
het begin van de winter en het einde van de langste nacht van het jaar te vieren. Het gebruik van
gember om het lichaam te verwarmen ging door in de tropen, ook al wordt het in Indonesië nooit
winterkoud.

Foto 1 Kue ondé/rondé
Foto 1 Kue ondé/rondé

Men gelooft dat men een jaar ouder wordt na het eten van “kue ondé/rondé”. In de traditionele
Chinese leeftijdsberekening is iemands numerieke leeftijd niet gebaseerd op de verjaardag maar op
het kalenderjaar. Het eten van “kue ondé/rondé” tijdens de kortste dag van het jaar bespaart men het
wachten tot de eerste dag van het nieuwe jaar. Voor Chinezen is leeftijd cultureel gewaardeerd en
gezien als een teken van wijsheid en levenservaring.
De voorbereidingen voor Chinees Nieuwjaar beginnen vaak na deze dag. Deze bestaan uit onder
andere het schoonmaken en versieren van het huis, het bakken van cake en koekjes, en het
aanschaffen van nieuwe kleren.

Dit artikel is onderdeel van een 6-delige serie over Chinese feestdagen. Houdt de Facebook of de website in de gaten om op de hoogte te blijven over de nieuwste update.

Bronnen:
Tan, G.L.: The Chinese of Sukabumi: a study of social and cultural accommodation, New York:
Monograph Series, 1963.
Wibisono, L., Northmore, M., Tjahyadi, R. and Jonatan, M. (eds.): Indonesian Chinese Peranakans:
a cultural journey, Jakarta: Indonesian Cross-Cultural Society and Intisari, 2012.