Tradities en Cultuur



35 – Chinese Feestdagen 4/6 – Peh Cun — Drakenbootfeest

Chinese Petjoenfeesten op de Tjiliwoeng in Batavia - Thumbnail

Dit festival valt op de vijfde dag van de vijfde maand van de maankalender, waar twee soorten in bamboebladeren gewikkelde rijst dumplings worden gegeten: die met een hartige vleesvulling, beter bekend als “bak cang” en die zonder vulling en geserveerd met palmsuiker, ook bekend als “kue cang”.

Het eten van rijst dumplings is verbonden met de herinnering aan de dood van Qu Yuan, een dichter en minister uit de Periode van de Strijdende Staten (475 – 221 voor Christus), die bekend stond om zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid en patriottisme.  Hij verdronk zichzelf in de rivier uit protest tegen de corruptie en de terughoudendheid van de staat om hervormingen door te voeren.  Toen de dorpelingen het nieuws van deze tragische gebeurtenis hoorden, gingen zij in hun boten naar de rivier om Qu Yuan te redden, maar hun inspanningen waren tevergeefs. Zij sloegen op trommels, bespatten het water met hun peddels en gooiden rijstballen in het water om de vissen en kwade geesten van zijn lichaam weg te houden.  Deze rijstballen werden de “bak cang” en “kue cang”, terwijl de zoektocht in boten de huidige drakenboot wedstrijden zijn geworden.

Chinese Petjoenfeesten op de Tjiliwoeng in Batavia
Foto:  Chinese Petjoenfeesten op de Tjiliwoeng in Meester Cornelis, circa 1895, Batavia; KITLV: 103270.

Bronnen:
Oei, H.K. (1998). Kind van het Land: Peranakan-Chinezen in drie culturen.  Rotterdam:  Indonet.
Tan, G.L. (1963). The Chinese of Sukabumi: a study of social and cultural accommodation. New York: Monograph Series.
Wibisono, L., Northmore, M., Tjahyadi, R. And Jonathan, M. (eds) (2012). Indonesian Chinese Peranakan: a cultural journey. Jakarta: Indonesian Cross-Cultural Society and Intisari.