Schenkingen1 – Fotoalbum

Fotoalbum Dhr van Giessen

Datum schenking        : 4 april 2017

Schenker                     : Kleinzoon van de heer van Giessen

Schenking

 • Fotoalbum
  • Chung Hwa Hui school Semarang: klassenfoto’s en foto’s van de leraren en leraressen
  • Optocht door de straten van Semarang
 • Enveloppe met losse foto’s
  • Dezelfde onderwerpen als in het fotoalbum
 • Herdenkingsboek H.B.S. Semarang 1877-1937 (2x)
 • Niet ingevuld Schoolgeld formulier: Chung Hwa Hui school Gesubsidieerde H.C.S Semarang
 • Bladmuziek: krontjong-liederen

Toelichting

Cornelis Martinus van Giessen is op 5 december 1889 geboren in Nederland (Kampen). Hij was voor de Japanse bezetting in 1942 hoofd van de Hollands-Chinese school ‘Chung Hwa Hui‘ in Semarang.  Hij was getrouwd en had twee kinderen. Tijdens de Japanse bezetting zat hij in een kamp. Na de Japanse capitulatie is hij tijdens de Bersiap-periode door een groep pemuda’s op 18 november 1945 in Semarang vermoord.

Fotoalbum en de losse foto’s

Foto’s die op de ‘Chung Hwa Hui’ school in Semarang zijn gemaakt. Het zijn veel klassenfoto’s waarschijnlijk van het schooljaar 1937 en 1938 en foto’s van de leraren, leraressen en ander personeel van de school. De heer van Giessen is zelf op de meeste klassenfoto’s zichtbaar.

Foto’s van een feestelijke optocht door de straten van Semarang. De optocht is waarschijnlijk ter ere van het huwelijk van prinses Juliana 7 januari 1937. De foto’s zijn genomen op de Bodjong (Jl. Pemuda), Jl. Pelora en Jl. Doewet (Jl. Gajahmada).

Chung Hwa Hui school

De Hollandsch-Chineesche School ‘Chung Hwa Hui’ school werd opgericht op 1 juli 1929 als ‘volksschool’, voor kinderen uit minder minderdraagkrachtige families. The Sien Tjo speelde een belangrijk rol bij de oprichting van deze school. De school stond eerst aan de Jl. Seteran (Jl. Gajahmada). In 1932 verhuisde de school naar Jl. Karangturi (Jl. MT Haryono). In 1936 werd de school gelijkgesteld met de overheidsscholen. Hierdoor konden leerlingen met een diploma naar de mulo of hbs. De heer van Giessen was hoofdonderwijzer van HCS I van 1 augustus 1935 tot 1 maart 1942. In 1946 (en/of 1963) is de naam veranderd in Karangturi School.

Belang van de schenking

Het album geeft een goed overzicht van de leerlingen en leerkrachten op een Hollands-Chinese School in de jaren dertig in Nederlands-Indië. De foto’s zijn van zeer goede kwaliteit. De heer van Giessen is op de meeste foto’s te zien. Zijn tragische dood enkele jaren later maakt het album persoonlijk.

Verdere informatie:


Pagina uit het fotoalbum van Dhr van Giessen
Pagina uit het fotoalbum van Dhr van Giessen