NieuwsbrievenNieuwsbrief Nr. 4, februari 2016

CIHC Publieksdag, 24 juni 2016, Leiden

“Met de nieuwjaarswensen voor 2016 nog vers in het geheugen, grijp ik de gelegenheid van het Chinees Nieuwjaar op 8 februari aan om U in het jaar van de Aap veel voorspoed of ‘banyak rejeki’ toe te wensen. Het jaar 2016, volgens de Chinese kalender het jaar 4713, is voor het CIHC het eerste lustrumjaar en ik ben blij dat ik U nu al kan zeggen dat de datum voor onze Publieksdag is vastgesteld op vrijdag 24 juni in Leiden. U kunt zich hiervoor echter nog niet opgeven. Pas als het definitieve programma bekend is start de inschrijving. Namens het CIHC-team een goed ‘Jaar van de Aap’ toegewenst, en graag tot ziens.”
Patricia Tjiook-Liem

19 Maart: Museum Volkenkunde, rondleiding tentoonstelling 

 

‘Verbinding tussen twee culturen’
NB_4_Foto_1

Het CIHC start het lustrumjaar met een bezoek aan het Museum Volkenkunde in Leiden. met een rondleiding voor de tentoonstelling ‘Verbinding tussen twee culturen: Chinezen uit Indonesië in Nederland’. Nooit eerder was in Nederland een tentoonstelling te zien van het culturele erfgoed van Chinezen uit Indonesië. We zullen worden rondgeleid in groepen van maximaal 15 personen. Drs.Joke Leijfeldt is onze gids. Zij heeft onder leiding van conservator Francine Brinkgreve deze tentoonstelling samengesteld. Joke zal niet alleen ingaan op de tentoongestelde objecten, maar ook vertellen hoe de tentoonstelling tot stand is gekomen. Tevens kunt U drie interviews bekijken van in de Nederlandse peranakangemeenschap getrouwde vrouwen. Zij geven een persoonlijke en eigentijdse toets aan het museale verhaal. Meer hierover
Aan de rondleiding zijn geen kosten verbonden. Deze wordt U aangeboden door de Stichting voor het Chinees Indonesisch Erfgoed.

De tentoonstelling is te zien t/m mei 2016

Programma 13.00 – 16.00 uur
12.45-13.00  We verzamelen in de entree van het museum, u wordt verdeeld in twee groepen
13.00-13.45  Groep 1 rondleiding / Groep 2 bezoekt museum op eigen gelegenheid
14.00-14.45  Groep 2 rondleiding / Groep 1 bezoekt museum op eigen gelegenheid
15.00-16.00  Gelegenheid om samen het museumcafé te bezoeken dan wel bezoek aan het museum te vervolgen. Vanaf 12 februari is de nieuwe grote tentoonstelling ‘De Boeddha’ geopend.

Aanmelding: U kunt zich tot 7 maart per e-mail aanmelden: cihc.kitlc@gmail.com                      (Maximum aantal deelnemers: 30 personen)

Algemene informatie
Entree museum: E 14,00, gratis met museumkaart
Adres: Museum Volkenkunde, Steenstraat 1, Leiden
Parkeren: Parkeergarage Centrum Morspoort, Bloemfonteinstraat 2, 2312 ZD, Leiden

TEMPO,  Kisah peranakan Cina Indonesia di Belanda
In het nummer (30 november-6 december 2015) van het Indonesische opinieweekblad Tempo verscheen van de hand van journaliste Lina Sidarto een groot artikel met vele foto’s onder de vertaalde titel ‘Het verhaal van de Peranakan-Chinezen uit Indonesië in Nederland’. Lina vertelt onder andere over de tentoonstelling over deze bevolkingsgroep in het Museum Volkenkunde die in april 2015 werd geopend, over het CIHC en haar activiteiten, en laat in drie interviews Chinezen aan het woord die in Nederland op verschillende terreinen hun weg hebben gevonden. Meer over dit artikel