Nieuws19 – NIEUWS 2021-09-10

PERANAKAN-CHINEZEN

En het grootste Etnisch-Chinese conglomeraat in koloniaal Zuidoost-Azië

WWW.INISIATIP.NL

Zondag 26 september 2021, 14:00u. Presentatie via ZOOM

door dr. Peter Post

Dr. Peter Post is gepensioneerd senior-onderzoeker van het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust-, en Genocidestudies, en doet al jaren onderzoek naar de rol en betekenis van Peranakan-Chinezen voor de sociaaleconomische en culturele ontwikkelingen in Nederlands-Indië en de wijdere Aziatische regio.

Tijdens de lezing zal hij enkele aspecten belichten van zijn huidige boekproject over de “Opkomst en Ondergang van het Oei Tiong Ham Concern, 1860s-1960s”, het grootste Etnisch-Chinese conglomeraat in koloniaal Zuidoost-Azië. Hij zal zich daarbij vooral richten op de rol van enkele aan het Concern gelieerde Peranakan-Chinese families en hun invloed op sociaal-culturele ontwikkelingen in Semarang en laat koloniaal Java in het algemeen.

Post was onder andere hoofdredacteur van The Encyclopedia of Indonesia in the Pacfic War (Brill, 2009) en hij schreef samen met May Ling Thio The Kwee Family of Ciledug. Family, Status and Modernity in Colonial Java (LM Publishers, 2019).

Aanmelden kan uitsluitend door een e-mail naar: info@inisiatip.nl Meer informatie bij Mw. Kwie Hiang Go 06-46437610

Aanmelden is mogelijk tot en met 24 september 2021. Online toegang is voor Inisiatip-leden gratis, niet-leden betalen €2,50; zij ontvangen een digitaal betaalverzoek (“Tikkie”) voorafgaand aan de lezing. Er kunnen maximaal 100 mensen online deelnemen, vol = vol.