Foto met Verhaal33 – Van familiehuis tot ziekenhuis

Een paar jaar geleden was ik bezig om foto’s in te scannen die toebehoorden aan de nalatenschap van Ong Kian Bie, de bekende fotograaf uit Malang. Ik kwam een foto tegen waarop een groot familiehuis staat met daarvoor een groep mensen (zie foto 1). Op mijn vraag aan Ai Ling, dochter van Ong Kian Bie, waar dit huis zich in Malang zou moeten bevinden, antwoordde zij dat in dit huis, gelegen aan de Jl Kebalen Wetan, het ziekenhuis Tiong Hwa Ie Sia (Rumah Sakit Panti Nirmala) is gevestigd.

Dit ziekenhuis werd in 1929, na een voorbereidingstijd van 9 jaar, opgericht door een groep van Chinese ondernemers (o.a. Tan Hok Wan, Kwee Sien Po, Liem Bian Sioe en Han Kang Hoen). In eerste instantie was het een polikliniek onder leiding van Liem Ghik Djiang en Tjan Eng Jong met de naam: vereniging Tiong Hwa Ie Sia (THIS). Aanvankelijk was deze polikliniek gelegen aan de Jalan Pecinan. De polikliniek is hierna diverse malen verhuisd ( Jl. Kotalama, Jl.Kidul Pasar, Jl. Jagalan en Jl. Klenteng). Na de Tweede Wereldoorlog bleek de polikliniek echter te klein om de grote stroom van gewonden uit de Vrijheidsstrijd, met name vanuit Surabaya, op te vangen. Voor hen werd door de leiding van THIS een loods van de koffieonderneming van de familie Han gehuurd aan de Jl. Kebalen Wetan. Later werd besloten om het terrein met ook het familiehuis te kopen met geldelijke steun van ondernemers en filantropen (o.a. Tan Kee Liang, Ong Kie Hiang, Go In Kiem en Kwee Hok Hay). De polikliniek werd ziekenhuis en tot op heden is het op dit adres gevestigd. In de loop der jaren heeft het zich uitgebreid en in 1980 is de Yayasan Rumah Sakit Panti Nirmala Malang opgericht door Oei Boen Thong, Go In Kiem en Noertjahyo als vervanging van de THIS. Het behoort nu tot een van de belangrijkste ziekenhuizen in de stad Malang (*).

2016-05-01 21_20_17-33.Van_familiehuis_tot_ziekenhuis.pdf
Foto 2 : Het familiehuis is nu een soort monument, rechts hoge nieuwbouw.

Ik was ook benieuwd wie nu die groep personen was die op de foto voor het familiehuis poseerde. Toevallig vond ik enige tijd later een andere groepsfoto (foto 3) gemaakt in een huis, Jl. Pecinan 72 te Malang. Het huis droeg de naam “Rumah Menjangan” mogelijk genoemd naar de geweien van herten die er aan de muur hingen.

2016-05-01 21_20_27-33.Van_familiehuis_tot_ziekenhuis.pdf
Foto 3 : Rumah Menjangan, Jl Pecinan, Malang

Het bleek dat Oei Sien Tjoen, met wie ik contact had over een familiestamboom, een lijst bezat van alle namen van de personen die hierop te zien zijn (zie onderstaande namenlijst). Bij nadere beschouwing bleek met name de oude vrouw in het midden ook het middelpunt te zijn van foto 1 voor het familiehuis. Ook vele andere personen waren terug te vinden op beide foto’s. Uit de informatie bij de foto van Rumah Menjangan bleek deze dat deze gemaakt was ter ere van de negentigste verjaardag van mevrouw Han Djie Tjwan (geboren Kwee Ien Nio) in 1924.

Het familiehuis heeft op een raam de initialen HKH staan.

2016-05-01 21_20_44-33.Van_familiehuis_tot_ziekenhuis.pdf
Foto 4 : initialen HKH op een raam

Waar komen die initialen vandaan? Mevrouw Han Djie Twan is de grootmoeder van Han Khoen Ho en de initialen komen hiermee overeen. Han Khoen Ho had dit grote huis begin 1900 (niet bekend wanneer precies) laten bouwen en was de eigenaar.

2016-05-01 21_20_55-33.Van_familiehuis_tot_ziekenhuis.pdf
Foto 5 : Het familiehuis van Han Khoen Ho in volle glorie (foto Ong Kian Bie)

Waarom dit grote huis met het terrein en loods(en) is verkocht, is niet bekend, maar waarschijnlijk zijn financiële problemen er de oorzaak van. Helaas zijn er geen gegevens over te vinden.

Go Tiong Han, December 2015
(*) J.A. Noertahyo, 64 Tahun Panti Nirmala

2016-05-01 21_21_19-33.Van_familiehuis_tot_ziekenhuis.pdf