Foto met Verhaal6 – Sinterklaasavond in de tropen (1939)

Op de foto hierboven zie je Sinterklaas met achter hem Zwarte Piet, spreekt de leerlinge toe. Op de voorgrond de gedekte tafel voor het Sinterklaas-diner.

In 1939 organiseerde de vereniging van de Chinese leerlingen van de Koning Willem III-HBS te Batavia ‘Kwai-Lô’(deze naam betekent vrolijkheid of pret) een Sinterklaasavond voor de leerlingen van de eindexamenklassen. Mijn oudste broer en zus waren daar ook bij. Er werd besloten de Sinterklaasviering bij ons thuis (Chaulanweg 20) te houden. Ik weet niet meer welk restaurant de catering verzorgde maar op de foto is te zien dat de Sinterklaaspret en het diner op de tennisbaan plaats vonden.

Zwarte Piet werd vertolkt door Freddy P.H. Yo (later jurist, Leiden 1950) en Sinterklaas was niemand minder dan de boomlange (1.90 m) Eddy L.B. Thung (later ltz Koninklijke Marine), vader van de tennisser Rolf Thung.

De Koning Willem III-school (beter bekend als de KW-III ) was van alle HBS-en in Batavia de middelbare school met het hoogste percentage Chinese leerlingen. Met de Japanse bezetting kwam er een einde aan haar bestaan. Het schoolgebouw maakt nu deel uit van het complex van de Nationale Bibliotheek van Indonesië in Jakarta.


Aan het einde van zijn bezoek zal Sinterklaas in een auto, en niet op zijn paard, vertrekken.

Tan Wie Giok, December 2012