Foto met Verhaal12 – De liefde van een Chinees meisje voor haar jurk

Mijn moeder TAN Bor Lan werd in 1923 in Palembang (Sumatra) geboren. Zij had een sterke binding met de Chinese cultuur. Haar familie kwam oorspronkelijk uit de kustprovincie Fukien; thuis werd er het Hokien dialect gesproken. Als jong meisje werd zij gekleed in een Chinees jasje en broek. De foto links toont haar als bruidsmeisje op zevenjarige leeftijd.

Toen mijn moeder ouder werd en een eigen smaak begon te ontwikkelen ging zij cheongsams dragen, dit was het geval vanaf ca. 1940. In die tijd gingen chique dames uit Sjanghai gekleed in dit gewaad, in combinatie met zijden kousen en schoenen met hoge hakken. Men beschouwde dit als het toppunt van vrouwelijke elegantie. Als onderwijzeres schafte de jonge Bor Lan van haar salaris sierraden aan van jade en diamant. De foto rechts laat mijn moeder en grootmoeder uit deze tijd zien.

Bor Lan heeft in Singapore en Indonesië gewoond; zij liet er cheongsams op maat maken. In 1966 vertrokken wij vanuit Bandung (Java) naar Nederland. Ze bleef haar lievelingsjurk trouw, en verscheen bij feestelijk gelegenheden gekleed in dit gewaad . Toen mijn nichten en ik jong waren, hebben zij en mijn zesde tante cheongsams voor ons genaaid. En deze familie traditie wordt nu in ere gehouden: mijn dochter heeft haar 21 jarige diner in deze jurk gevierd, te midden van haar vriendinnen in Leiden!

Suen Ying Fung, Augustus 2013