Foto met Verhaal28 – Schilderijen van Ernest Dezentjé in onze familie

Ernest Dezentjé (1884 -1971) was een Indische schilder, wiens werken tegenwoordig erg in trek zijn bij de rijke elite in Zuid-Oost Azië. Zijn werken behoren tot het genre Mooi-Indië en omvatten landschappen, stadsgezichten en marktscènes. Hij schilderde in een impressionistische stijl, die toen gangbaar was in Indië (H. Spanjaard, 2003).

Onze familie bezit enkele van zijn olieverfschilderijen. Deze zijn door mijn vader William Fung (1902-1970) verzameld. De Chinese naam van mijn vader is Fung Yao Kai. Yao Kai was een avontuurlijke man die in het begin van de vorige eeuw in Nederland is beland en allerlei uiteenlopende beroepen heeft uitgeoefend, zoals administrateur, verkoper van pinda-repen (pinda-chinees!) en restauranthouder. Na de Tweede Wereldoorlog keerde hij terug naar Indië, waar hij mijn moeder Tan Bor Lan ontmoette en met haar trouwde. In die tijd gingen mijn ouders veel om met een zus van mijn vader, Fung Yueh Lan, haar man Kwee Hap Gwan en hun vier zoons.


Op de foto is Yao Kai rechts te zien en Hap Gwan links.

Op aanraden van Hap Gwan, een fotograaf met een goed oog voor kunst, is Yao Kai schilderijen van Dezentjé gaan verzamelen. In eerste instantie als een vorm van belegging, maar gaandeweg ook uit belangstelling.

De liefde voor de werken van Dezentjé hebben onze vaders overgebracht op mij en mijn neven Kai Bo en Kai Sien. In 1966, in een barre tijd voor de Chinezen in Indonesië, besloten mijn ouders om met mij en mijn broer Suen Ming terug te keren naar Nederland. Ons vertrek werd in alle geheim voorbereid; slechts enkele naasten waren op de hoogte van de plannen van mijn ouders. Hap Gwan heeft mijn ouders geholpen met het regelen van ons vertrek en het inpakken van enkele schilderijen. Een lievelingsschilderij van mij, met een voorstelling van een waterval, hebben wij helaas achter moeten laten. Suen Ming en ik zijn er trots op dat wij enkele olieverfschilderijen van Dezentjé in ons bezit hebben. In 2014 gingen onze beide gezinnen terug naar Indonesië, voor een familiereünie. Het was zeer bijzonder dat deze reünie werd gehouden in het gebouw van de voormalige Bataviasche Kunstkring, waar vroeger werken van Dezentjé werden tentoongesteld. Ook mijn neven Kai Bo en Kai Sien waren aanwezig op deze reünie. De kring is dus weer rond!

Suen Ying Fung, Juni 2015

 

Literatuur
Spanjaard, H., Moderne Indonesische schilderkunst, Uitgeverij Uniepers Abcoude, 2003