Foto met Verhaal45 – Juwelier Tan te Malang; deel 2

Een kenmerkend stadsbeeld van Malang  staat op deze beroemde foto uit 1935, gemaakt door “Photographie Tiek Sen”. Bovenstaand stadsbeeld is vaak gefotografeerd en staat in veel boeken over Malang. Het gebouw links is de zaak van mijn opa, Juwelier Tan Siauw Khing. Het was de derde locatie van zijn zaak en in 1934 gebouwd op de hoek Kajoetangan (Riebeekstraat) en Semeroestraat, in opdracht van Tan Siauw Khing en ontworpen door K. Bos. Aan de overkant staat het “zuster”- gebouw, gebouwd voor Han Thiau An, eigenaar van de grote suikerfabriek in Pasuruan. De gemeente stelde hierbij als eis, dat het symmetrisch en in dezelfde witte kleur moest worden opgetrokken.

45-foto-2-met-tekst

45-foto-3

Op de begane grond was de winkel en op de etage was het woonhuis. Op 1 december 1934 werd de nieuwe winkel feestelijk geopend. De zaken gingen goed tot de oorlog. Na de onafhankelijkheid werd het moeilijker zaken te doen. Ook wilde geen van de vier zonen de zaak overnemen omdat zij allen in Nederland gestudeerd hadden en ervoor kozen om als ingenieur of jurist te gaan werken. Opa en oma voelden zich in de nieuwe Republiek Indonesia niet meer veilig en zij wilden ook naar Nederland waar inmiddels, naast alle zonen, ook de oudste dochter woonde. In 1964 werd het pand verkocht en in 1967 emigreerden zij naar Nederland.
In 2011 was ik terug in Malang. Het pand staat er nog steeds en er is nu een bank in gevestigd, de Commonwealth Bank. Beneden zijn de ruimtes voor klanten en boven zijn kantoren gevestigd.
Het is nu een gemeentelijk monument geworden waardoor de oorspronkelijke staat zoveel mogelijk behouden moet worden; dit kon niet meer van toepassing zijn voor het zustergebouw.

Tan Tiong Boen, Februari 2017

 

Bijlagen
45-foto-4-met-tekst

45-foto-5-met-tekst

45-foto-6-met-tekst

45-foto-7-met-tekst