Foto met Verhaal15 – Mijn opa en zijn leitmotiv ‘Kopi susu’

Mijn geboortehuis Paalmerah Noord 103 Jakarta, foto 1996

Het huis op deze foto ‘Paalmerah Noord 103’ te Jakarta was oorspronkelijk gebouwd door mijn opa van moeders kant Tee Boen Kee. Het totale perceel was vijf hectare groot. De woning met paviljoen stond met de aangelegde tuin op 1500 m2 grond. Daarachter lag een enorme kokosplantage met kleine pachtershuizen.

De Tee’s hadden een joyeuze levensstijl en werden daardoor ook ‘de prinsen van Paalmerah’ genoemd. Mijn grootvader was daar een voorbeeld van. Hij was een artistieke en elegante man, die op feesten altijd zwarte lakschoenen droeg met gespen. Zijn maatkostuums kwamen van gerenommeerde herenmodezaken zoals Savelkoul of Oger Frêres,.

De Tee’s van Paalmerah waren bijna allemaal familie van moeder en hadden batikkerijen. Ook opa Boen Kee had een batikkerij ‘Kee-Hiang’. De naam was afgeleid van zijn eigennaam Kee en die van zijn jongere broer Tee Boen Hiang. Zij waren respectievelijk de directeur-eigenaar en de bedrijfsleider. Ieder jaar ontwierp hij een eigen motief voor zijn batiks. In 1928, het jaar dat mijn ouders trouwden, was zijn leitmotiv ‘kopi susu’(koffie met melk). Op de bruidsfoto van mijn ouders prijkt een groot boeket van een vriend van de familie met de tekst ‘Slamet Kopi Soesoe, Firma Hoo Hin Goan’. Naar deze vriend van opa werd ik later vernoemd.

Behalve in de batik verwerkte opa het kopi susu-motief ook in zijn keroncongcompositie voor de BMA, de Bataviasche Muziek Associatie, waar hij bestuurslid van was. Tot op heden wordt dit lied nog door keroncongorkesten gespeeld. Het is ook op een grammofoonplaat verschenen en opgenomen in een elpee met oudDjakartaanse liedjes http://kineruku.com/songs-from-old-djakarta/

De financiële crisis van 1929 heeft opa Boen Kee ook getroffen, zijn batikkerij ging failliet. Mijn vader Kwee Kek Beng, toen inmiddels hoofdredacteur van het ChineesMaleise dag- en weekblad Sin Po geworden, heeft het huis overgenomen. Vrienden vertelden mij na een bezoek aan Jakarta enige tijd geleden dat het huis er nu niet meer staat. Wat de nazaten van de Tee’s betreft, zij zijn over de hele wereld uitgezwermd. Men vindt hen onder andere in Californië (tante Elly) en in Zweden (kleinzoon van Tee Soei Kiem).

2016-05-01 18_02_19-FmV ‘Kopi susu’
De auteur met zus Hin Hoa op Paalmerah 103 Jakarta, 1936


Kwee Hin Goan, November 2013